فصل تابستان، فصل گرماست، بنابراین به دلیل تعریق بیشتر، نیاز بدن به آب، املاح و ویتامینها بیشتر میشود و میوهها از بهترین منابع تامین کننده این مواد مغذی هستند زیرا علاوه بر تامین نیازهای بدن موجب شادابی و طراوت پوست و پیشگیری از بیماریها میشوند.
فصل تابستان، فصل گرماست، بنابراین به دلیل تعریق بیشتر، نیاز بدن به آب، املاح و ویتامینها بیشتر مىشود و میوهها از بهترین منابع تامین کننده این مواد مغذى هستند زیرا علاوه بر تامین نیازهاى بدن موجب شادابى و طراوت پوست و پیشگیرى از بیماریها مىشوند.شیده فتاحى و مینا کاویانى از گروه تحقیقات تغذیه واحد آموزش همگانى انستیتو تحقیقات تغذیهاى و صنایع غذایى کشور به ذکر خواص و مزایاى بعضى از میوههاى تابستانى پرداختند.هندوانه، خربزه و میوههاى آبدار شیرین مزه این خانواده شامل هندوانه، خربزه، طالبی، گرمک و بسیارنشاط آور برطرف کننده عطش و تشنگى و تامین کننده آب از دست رفته بدن به خصوص در فصل تابستان هستند. در بین میوههاى این خانواده طالبى منبع غنى از ویتامین C و همچنین منبع خوبى از ویتامینهاى B۶ و A است.
خربزه: خربزه نیز علاوه بر تامین ویتامین C، منبع غنى از پتاسیم است که به کاهش فشارخون کمک مىکند؛ همچنین داراى خاصیت ادرار آورى است. هندوانه با ٩٢ درصد آب علاوه بر رفع نیاز بدن به آب، داراى رنگدانه گیاهى به نام لیکوپن است که یک آنتى اکسیدان است که موجب محافظت بدن در برابر سرطان مىشود. همچنین قند موجود در آن مىتواند بخشى از انرژى مورد نیاز بدن را تامین کند. گیلاس:
گیلاس این میوه آبدار و خوش طعم و متنوع در رنگهاى زرد، قرمز یا سیاه است. انواع گیلاس منبع خوبى از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A (کاروتن) هستند به ویژه گیلاسهاى ترش نسبت به انواع شیرین، از این نظر غنى ترند.همچنین گیلاسهاى حاوى مواد شیمیایى گیاهى به نام ترینها هستند که احتمالا به پیشگیرى از سرطان کمک خواهد کرد.
خرید و نگهداری: در انتخاب گیلاسها، آنهایى را که سفت، روشن و براق هستند انتخاب کنید، میوههاى نرم یا چروکیده یا چرب تیره نشان از کهنگى یا شرایط نگهدارى نادرست دارد بعد از خرید چنانچه گیلاسها فورا مصرف نمىشوند، به دلیل خاصیت جذب باید در ظرف سربسته در یخچال نگهدارى شوند. گیلاسهاى تازه را مىتوان تا یک هفته در یخچال تا یکسال در فریز نگهدارى کرد.
هلو:
هلوها میوههاى نارنجى رنگى هستند که با داشتن رنگدانههاى گیاهى از انواع کاروتنهاى آنتى اکسیدان در پیشگیرى از سرطان موثرند.
فوائد مصرف هلو
هلوى تازه با داشتن مقدار قابل توجهى پتاسیم مىتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
هلوها مقدار قابل توجهى کاروتنهاى آنتى اکسیدان، فلاونوئیدر و ویتامین C دارند و نقش مهمى در مقابله با بیماریهاى مزمن نظیر بیماریهاى قلبى و انواع سرطان دارند.شواهد علمى بیان مىکند که بیمارى خونریزى از لثهها و شل شدن و افتادن دندانها در افرادى که سطوح ویتامین C پایینترى دارند، ٥/٣ برابر افرادى است که ویتامین C آنها نرمال است. بنابراین مصرف هلو که منبع غنى از ویتامین C است (هر یک هلوى متوسط، ٣٤ میلى گرم ویتامین C دارد) به پیشگیرى از این بیمارى کمک شایانى مىکند.
مطالعات نشان داده است رژیم غذایى شامل دریافت میوههاى غنى از ویتامین C نظیر هلوها مىتواند به بهبود ناتوانى جنسى در مردان کمک کند. همچنین براى افراد سیگارى که در معرض خطر مواد سرطانزاى بیشترى هستند، بسیار مفید است.
نگهداری: براى کمک به رسیدن هلو، مىتوان هلوهاى نارس را در یک پاکت کاغذى پیچیده و به مدت ٢-۳ روز در دماى اتاق نگهداشت. پس از رسیدن مىتوان آنها را به صورت ٣-۴ روز در دماى اتاق یا براى مدت بیشترى در یخچال نگهدارى کرد.
زردآلو:
زردآلو با داشتن مقدار زیادى قند ساکاروز، میوهاى شیرین است، رنگ زرد پوست و گوشت آن به خاطر رنگدانه آنتى اکسیدان آن، B کاروتن است که هر قدر رنگ آن پررنگ تر باشد محتوى B کاروتن آن بیشتر است.
فوائد مصرف زردآلو
B - کاروتن زرد آلو در پاکسازى ترکیباتى که مسوول ایجاد تغییرات سرطان در سلولها هستند کمک مىکند و این امر بین سیگارىها و غیر سیگارىها در پیشگیرى از سرطان ریه در زنان و مردان به طور یکسان صادق است.
برگههاى زردآلو منبع غنى از پتاسیم هستند و تحقیقات نشان داده است که دریافت پتاسیم مازاد در رژیم غدایى روزانه، موجب کاهش فشار خون در افراد داراى فشار خون طبیعى و افراد یا فشار خون بالا مىشود.
زرد آلو به دلیل داشتن پتاسیم بالا، به عنوان یک میان وعده و دسر خوب براى سالمندان که از افسردگى روانى و گیجى ناشى از فقدان پتاسیم در رژیم غذایى رنج مىبرند بسیار مفید است.
زردآلوها به دلیل داشتن کاروتن کافى از شبکورى و دیدکافى در افراد به خصوص سالمندان که میوه و سبزى تازه کمترى مصرف مىکنند، جلوگیرى مىکنند.
زردآلو به دلیل داشتن فیبر غذایى و افزایش تدریجى قند خون به عنوان یک میان وعده کامل کم کالرى براى افراد که برنامه کاهش وزن دارند، مفید است.
توجه: هرگز مغز هسته تلخ زرد آلو نخورید چون حاوى مادهاى بنام آمیگدالین است که در بدن سیانید آزاد مىکند و موجب اختلال تنفسی، فلج و حتى مرگ مىشود.
خرید و نگهداری: زردآلو باید براى مصرف روزانه یا حداکثر ٢ روز بعد خریدارى شود. در مورد زردآلوى تازه انواع نرم و گوشتى آن را خریدارى کنید اما از خرید برگههاى زردآلوى زرد و روشن به دلیل SO۲ موجود در آن، پرهیز کنید.زردآلوها را در کیسههاى پلاستیکى درون یخچال نگه داشته و در عرض چند روز مصرف نمایید.